Multiple Sclerose (MS)

MS staat voor multiple sclerose. Dit is een progressieve ziekte in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) waar in Nederland meer dan 15.000 mensen aan leiden. MS zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsfuncties minder goed gaan werken. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Wel wordt gedacht aan erfelijke factoren.

Symptomen

MS wordt vaak geconstateerd tussen het 20e en 40e levensjaar. Symptomen kunnen zijn: problemen met het zien, gevoelsstoornissen, duizeligheid, krachtvermindering met tot gevolg onder andere slikproblemen en communicatieproblemen. MS kan uiteindelijk leiden tot gedeeltelijke of gehele verlamming en zelfs tot overlijden. Hoe lang dit proces duurt verschilt per persoon. Dit kan jaren duren maar in zeldzame gevallen ook enkele dagen of weken.

Logopedie

De logopedist kan helpen wanneer het slikken minder wordt en bij communicatieproblemen.

Communicatie

Om te kunnen communiceren zijn spieren nodig. Aangezien door MS deze controle over de spieren verminderd kan zijn kan de logopedist helpen deze spierfunctie te optimaliseren. Ook kan deze u tips en adviezen geven om de communicatie te verbeteren, en eventueel (wanneer nodig) samen met u alternatieve communicatiemiddelen uitzoeken.

Fotograaf: Albert Brunsting

Fotograaf: Albert Brunsting

Slikken

Wanneer de spierfunctie is aangedaan kan het kauwen en slikken van voedsel en drinken een probleem worden. We gebruiken hiervoor vele spieren. Wanneer deze spieren minder goed functioneren kunt u zich verslikken. Wanneer het verslikte niet goed opgehoest kan worden kan het tot een longontsteking leiden, met zelfs overlijden tot gevolg.

De logopedist kan u helpen bij het optimaliseren van het slikken. Dit kan zijn door de voedingsconsistenties aan te passen en/of door technieken aan te leren om het slikken te verbeteren. De logopedist geeft ook adviezen aan u en de omgeving om de voorwaarden voor het eten/drinken te optimaliseren.

Meer informatie over MS

MSweb

Toekomst met MS

Nationaal MS fonds