SpinoCerebellaire Ataxie (SCA)

SpinoCerebellaire Ataxie (SCA) is een zeldzame neurodegeneratieve aandoening in de kleine hersenen waarbij de zenuwcellen hun signalen niet goed doorgeven aan de spieren. SCA is een erfelijke ziekte welke veroorzaakt kan worden door verschillende genen.

Doordat de zenuwen hun signalen niet goed meer doorgeven aan de spieren ontstaan er problemen in de motorische handelingen. Daarom loopt iemand met SCA raar, alsof hij dronken is. Ook praat hij vaak onduidelijk en laat hij dingen uit zijn handen vallen.

Spinocerebellaire ataxie is een zeldzame ziekte. In Nederland hebben minder dan 1000 mensen SCA.

Symptomen van spinocerebellaire ataxie

Symptomen van de ziekte worden vaak pas na het 40e levensjaar geconstateerd. Deze symptomen kunnen onder andere zijn: coördinatieproblemen in de ledematen, problemen met het zicht, spierstijfheid, problemen met articuleren (dysartrie) en tremoren. Mensen met SCA zijn lastiger te verstaan en praten onduidelijk.

Behandelmogelijkheden bij Spinocerebellaire ataxie

De logopedist kan helpen met de communicatieproblemen bij verminderde articulatie. Wanneer de articulatie lastig wordt doordat de spieren in het mondgebied niet goed functioneren wordt er gesproken van een dysartrie. Voor meer informatie hierover kunt u kijken onder het kopje dysartrie.

Meer informatie over SCA

Cerebellaire ataxie

Prinses Beatrixfonds